zondag 27 mei 2012

Bath Stewart op de Belgenland.

Jan Eelen vraagt:
Mijn grootvader was “bath steward” op de Belgenland van 1931 tot 1940. Alle gegevens ontbreken mij verder. Kan iemand mij helpen?

Vakantie en de Kachel van de RSL

Het is altijd heerlijk om voor vakantie op reis te zijn. Het is ook heerlijk weer thuis te komen en leuke berichten in de mail te treffen. Vragen die roepen om een antwoord, voorzien van fraaie opnamen van een kolenkachel met alle kenmerken van de Red Star Line staan in de mail vermeld. Aan u de vragensteller van antwoorden te voorzien, mag natuurlijk via rodesterlijn@gmail.com .

"De kolenkachel(eerste indruk) staat al tientallen jaren in de schuur van mijn tante en tijdens mijn verblijf in deze schuur, trok het mij de aandacht door zijn gedetailleerde motieven en uiteraard de naam Red Star 20, ook hadden de handgrepen en de diverse initialen R S de aandacht. Ben aan het zoeken gegaan en stuitte op internet op jullie mooie archief/historie en in aanbouw zijnde museum over de Red Star Line.
Zelf denk ik dat het hier om een kolenkachel gaat die men elders kon opwarmen en hierna warm in een passagiershut kon plaatsen gezien de handgrepen en de vanaf buiten af te sluiten rookgasgedeelte.
Verder komen de punten en sterren diverse malen terug in de motieven van het gietwerk.
Het volgende zou ik graag van jullie willen horen, is mijn verstand/gevoel terecht en zowel  :
 o   Wat is er bekend over de manier van verwarming op de schepen van de Red Star Line?
o   Op welk schip werd deze kachel toegepast?
o   Waar staat de nummering  ‘20’ voor?
o   Is er interesse binnen het nieuwe museum voor zo iets?
o   Is er documentatie over?   "






Heeft u de antwoorden, meer foto's of andere verhalen? Stuur ze toe aan dit web-museum van de Red Star Line.

woensdag 2 mei 2012

Kerknieuws

Naar wij vernemen, zullen de eerw, heeren uit de abdij van Heeswijk, die als missionarissen naar Amerika vertrekken, den 15 september 1900 te Antwerpen op een der stoomboten van de Red Star Line zich inschepen.
Zaterdagmorgen vertrokken uit het Moederhuis alhier, zes Eerw, Zusters naar Amerika, om aldaar te arbeiden aan de goedsdienstige en wetenschappelijke opvoeding der jeugd.